Smartphone social media iconen

Het Social Media gebruik in Nederland

De nieuwste cijfers over social media gebruik in Nederland voor 2023 zijn bekend: Facebook en Twitter verliezen bijna een half miljoen gebruikers.De cijfers zijn duidelijk: Tiktok en Instagram zijn de grote winnaars, hoewel die laatste opvallend genoeg terrein onder jongeren verliest.

Facebook en Twitter verliezen bijna een half miljoen gebruikers, jongeren verlaten Facebook massaal. Dit alles blijkt uit het vandaag verschenen Newcom Research onderzoek ‘Nationale Social Media Onderzoek 2023’.

Social Media Gebruik in Nederland 2023

  • Het gebruik van Instagram en Tiktok is flink gegroeid. Twitter en Facebook verliezen een half miljoen gebruikers.
  • Het dagelijks gebruik van TikTok en Snapchat stijgt fors. BeReal nestelt zich in de top 10.
  • Onder tieners verliezen Instagram en YouTube terrein. TikTok, Snapchat en BeReal zitten juist in de lift.
  • Alweer meer Nederlanders gebruiken social media. Vooral 40-plussers zorgen voor de groei.
  • Socialmediahype Clubhouse lijkt een eendagsvlieg

Mobiele telefoon youtube

Gebruik Social media in Nederland weer gegroeid

Alweer meer Nederlandse social media – gebruikers: 14,1 miljoen om precies te zijn. Vorig jaar waren dat er nog 13,7 miljoen. De groeit komt vooral door het groeiend aantal 40-plussers dat sociale media gebruikt. Ook de intensiteit van het gebruik is toegenomen. Gemiddeld gebruikt men bijna 2 uur (114 minuten) per dag social media.

Onder jongeren is dat het grootst (161 minuten) en onder 65-plussers het laagst (88 minuten). De tijd die Nederlanders aan social media besteden is dit jaar onder alle leeftijdsgroepen toegenomen ten opzichte van vorig jaar, toen er men gemiddeld 107 minuten aan sociale media besteedde.

“Gemiddeld gebruiken Nederlanders 4,4 socialmediaplatforms, vorig jaar waren dat er nog 4,2 en in 2016 3,3.”

Gemiddeld gebruiken Nederlanders 4,4 socialmediaplatforms, vorig jaar waren dat er nog 4,2 en in 2016 3,3. Met name jongeren en 20 t/m 39-jarigen gebruiken veel platforms (respectievelijk 5,2 en 5,6). 65 t/m 79-jarigen en 80-plussers zijn minder fanatiek, zij gebruiken gemiddeld respectievelijk 3,1 en 2,3 platforms. Wel zien we dat ook in die leeftijdsgroepen het aantal platforms dat wordt gebruikt met elk jaar stijgt.

Als we kijken naar wélke social media het meest gebruikt worden dan zien we dat het gebruik van Instagram en Tiktok flink is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Instagram groeide met 18 procent naar 7,8 miljoen gebruikers. Met +34 procent is Tiktok de grootste stijger in de lijst. Zo’n 4 miljoen Nederlanders gebruiken nu Tiktok.

De grote verliezers zijn Facebook en Twitter, de sociale media verliezen beiden zo’n half miljoen gebruikers. WhatsApp blijft de grootste met 13,3 miljoen gebruikers, gevolgd door YouTube met 9,9 miljoen. Beiden groeide met 7 procent t.o.v. vorig jaar.

Dagelijks gebruik WhatsApp, TikTok en Snapchat stijgt fors

Ook in het dagelijks gebruik zien we dat Twitter en Facebook inboeten. Bij WhatsApp zien we een opvallend sterkte stijging van 12 procent, naar 10,8 miljoen gebruikers. De groei zien we verder vooral bij Instagram (+18 procent naar 4,7 miljoen), TikTok (+54 procent naar 2,5 miljoen) en Snapchat (+30 procent naar 2,5 miljoen).

Jongeren verlaten Facebook massaal, bijna half miljoen Nederlanders weg

Facebook heeft het afgelopen jaar bijna een half miljoen gebruikers verloren. 9,9 miljoen Nederlanders gebruiken Facebook, zo’n 5 procent minder dan vorig jaar toen nog 10,3 miljoen Nederlanders het platform gebruikten. Daarmee ziet het Amerikaanse sociale netwerk haar dominantie verder afbrokkelen.

Sinds de piek in gebruikers in 2018 is er een dalende trend in het Facebookgebruik. Interessant wordt het wanneer we inzoomen op waar dat verlies vandaan komt. Dan zien we al snel dat jongeren het platform massaal links laten liggen.

De belangrijkste reden om Facebook niet meer te gebruiken, is dat andere socialmediaplatforms leuker zijn.

Het gebruik onder jongeren (15 t/m 19 jaar) daalde met 27 procent. De belangrijkste reden om Facebook niet meer te gebruiken, is dat andere socialmediaplatforms leuker zijn (61 procent) en dat hun sociale kring het niet meer gebruikt (22 procent). Onder 20-29-jarigen daalde het gebruik vorig jaar al sterk, en dat zet zich ook dit jaar door. Het aantal gebruikers in die leeftijdscategorie is dit jaar met 22 procent afgenomen. Onder 30-plussers is de daling minimaal, het gebruik onder 55-plussers groeide zelfs met 4 procent.

Het belangrijkste kritiekpunt van 55-plussers op Facebook is het lage vertrouwen in de berichten op Facebook. Newcom heeft ook een uitsplitsing gemaakt naar opleidingsniveau, en dan zien we dat de daling onder hoogopgeleiden het grootste is (-10 procent t.o.v. 0 procent onder laag opgeleiden).

Over het onderzoek ‘Social media in Nederland 2023’

Sinds 2010 voert Newcom Research & Consultancy jaarlijks een grootschalige studie uit naar het gebruik van sociale media onder Nederlanders ouder dan 15 jaar. Aan het onderzoek van dit jaar hebben net als vorige jaren een groot aantal respondenten meegewerkt. Dit jaar waren dat er 7.021. De steekproef vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. Het onderzoek is afgenomen in januari 2023. 

Bronnen: Danny Oosterveer, data-gedreven digital marketeer bij Datasexual.
Bekijk hier zijn volledige artikel:  https://www.marketingfacts.nl/berichten/social-media-in-nederland-2023/

Ook interessant voor jou?